DurfBesparen.be durf besparen .be

Energieleveranciers vergelijken

Vergelijk 103 energiecontracten van 12 energieleveranciers

Energie

Energie vergelijken, zo geregeld.

Energieleveranciers vergelijken - Augustus 2024. Overstappen van energieleverancier is gemakkelijk en gratis! Vergelijk met één klik de tarieven die de leveranciers aanbieden. De onafhankelijke test neemt slechts 5 minuten van uw tijd in beslag en kan u helpen een optimale oplossing te vinden om elke maand geld te besparen op uw energiefactuur. Dankzij onze gratis prijsvergelijkingsdienst om de energieleveranciers te vergelijken, kan je de verschillende energietarieven vergelijken op basis van jouw specifiek energieverbruik of jouw type woning om het voordeligste energietarief te vinden voor jouw elektriciteit en/of aardgas.

Vergelijk 103 energiecontracten van 12 energieleveranciers

Hoe verander je van energieleverancier?

1 U vergelijkt de prijzen voor gas en elektriciteit op DurfBesparen.be
2 U kiest een nieuw energietarief
3 Energieleveranciers ontzorgen u
4 U geeft de laatste meterstanden door
5 U geniet van een lagere maandelijkse energiefactuur
Nee, er is niemand die u tegenhoudt, maar dat moet niet. Geef ons door bij welke energieleverancier u klant bent, en hoe lang u er reeds klant bent. Vanaf dan houden wij alles voor u in de gaten. U ontvangt een e-mail en/of sms zodra het terug tijd is om uw energiefactuur te bekijken.
Veranderen van energieleverancier is heel erg eenvoudig en duurt nog geen 5 minuten. U dient enkel uw naam, adres en eventueel meternummer door te geven. Vervolgens neemt de nieuwe energieleverancier vanzelf contact op met uw oude energieleverancier om alle administratie onderling te regelen.
Hier bent u volledig vrij in. Hoewel de meeste klanten er wel voor opteren omdat het toch net wat gemakkelijker is voor uw eigen administratie. Maar nogmaals, er is niets of niemand die u kan tegenhouden om zowel voor aardgas als voor elektriciteit de allerbeste deal uit te zoeken, en verschillende leveranciers aan te stellen voor uw energie.
Nee, want veranderen van energieleverancier is puur een administratieve aangelegenheid. Er is niets of niemand die bij u thuis moet komen hiervoor. De ene maand ontvangt u een energiefactuur van leverancier X, en de maand erna van leverancier Y. U valt op geen enkel moment zonder stroom of aardgas, noch moet er ooit iets aan uw meter aangepast worden hiervoor.
DurfBesparen.be biedt een gratis en snel alternatief voor de V-test van de VREG of de CREG-Scan van de CREG. Alle energieleveranciers worden opgenomen in onze resultaten met accurate prijsberekeningen, maar ook alle promoties en kortingen kunnen worden berekend. Zo krijgt u steeds de beste prijzen te zien en kan u maximaal besparen op uw energie.
Injectietarieven zijn de vergoedingen die u kan ontvangen van uw energieleverancier, voor alle stroom die u heeft opgewekt en op het net heeft geplaatst. Heeft u zonnepanelen en een digitale teller, dan kan u hier aanspraak op maken, mits u een correct tarief uitkiest. Bekijk zeker ons [overzicht van injectietarieven](/energie/injectietarieven) voor meer informatie.
Het verschil tussen de aankoopprijs die de energieleverancier u biedt voor de door u gegenereerde elektriciteit, en de verkoopsprijs die ze hanteren als u elektriciteit afneemt.
Een variabel tarief is een energietarief waarvan de prijs kan stijgen of dalen gedurende het jaar. De prijs volgt de prijzen op de globale energiemarkt. In 2020 zijn de prijzen sterk gedaald omdat er minder globale vraag was omwille van Covid-19. Tegen eind 2020 zijn de prijzen terug beginnen stijgen. Een vast tarief is een energietarief waarvan de prijs echt vast staat. Zowel aan het begin, als op het einde van uw contract betaalt u exact dezelfde prijs voor uw verbruik. Hiermee dekt u zich in tegen prijsstijgingen, maar u profiteert anderzijds niet van eventuele prijsdalingen.
Een energieleverancier factureert u niet alleen voor de verbruikte energie (de zgn. prijs per kWh), maar ook een vaste vergoeding. Deze vergoeding is een abonnementskost die u jaarlijks betaalt voor de dienstverlening van de leverancier. Als u verandert van energieleverancier betalen sommige leveranciers de vaste vergoeding pro-rata terug aan u, en sommige niet. Dit is afhankelijk van leverancier tot leverancier, en van energiecontract tot energiecontract.
Ja, energieleveranciers mogen u voorstellen om uw voorschotfactuur aan te passen, ook tijdens de looptijd van uw contract. Dit gebeurt in principe om u als consument te beschermen tegen een sterk verhoogde eindfactuur. Met een ideaal afgestemd voorschotbedrag zou u op uw eindfactuur niets moeten bijbetalen noch terugkrijgen. Niemand kan echter uw verbruik tot op de kWh inschatten, maar er kunnen wel realistische aannames gemaakt worden. Nu we met sterk stijgende energieprijzen zitten, is het eigenlijk goed dat er energieleveranciers zijn die uw voorschotbedrag hierop afstemmen. Het is zuur, maar wel bedoeld om giga-eindafrekeningen te vermijden.
Wereldwijd stijgen de groothandelsprijzen voor energie enorm. Maand na maand stijgen de tarieven. Enerzijds ten gevolge van de fors gestegen vraag naar energie nadat de vraag eerder sterk gedaald was tijdens de corona-pandemie. Anderzijds valt ook niet uit te sluiten dat er een deel speculatie, geopolitieke spanningen en andere vormen van stelselmatige prijsverhogingen plaatsvinden op de wereldmarkt. Jammer genoeg hebben we als consument daar heel weinig vat op en is het wachten tot een zelfregulatie van de marktprijzen.
Ja oude energieprijzen kan u gemakkelijk opzoeken via onze [prijshistoriek tool](/energie/prijshistoriek). Daar kan u van elke energietarief de kWh prijs nakijken en vergelijken met die van de andere energiecontracten.
In principe kan u op eender welk moment veranderen van energieleverancier. Maar we raden u toch aan om steeds uw aanvankelijke contractstermijn te respecteren van 1 of 3 jaar. De promotie waarvan u genoot bij aanvang is vaak gekoppeld aan hoe lang dat u klant blijft. Bij uw overstap dient u wel rekening te houden met een opzegtermijn van 30 kalenderdagen. Aan particulieren worden geen opzegvergoedingen gevraagd.
Nee, elke leverancier is vrij te kiezen of ze u al dan niet een vergoeding betalen, en daarnaast is de vergoeding ook vrij te bepalen door hen. Er zijn vrij grote verschillen tussen de energieleveranciers onderling.
Als KMO of Zelfstandige ondernemer kan u steeds overstappen naar een ander energietarief of energieleverancier. Randvoorwaarde is wel dat u een jaarlijks gemeten klant bent; zolang uw bedrijf een jaarlijkse eindafrekening krijgt, en maandelijkse voorschotsfacturen betaalt, is er geen probleem. Beschikt uw bedrijf echter over een maandgemeten of uurgemeten meter, dan dient u uw energiecontract na te kijken, want dan gelden er striktere opzegvoorwaarden.
Uw uiteindelijke vergoeding is afhankelijk van de hoeveelheid opgewekte stroom die u op het net heeft gezet. In de tabellen staat telkens een rekenvoorbeeld per 1.000 kWh geproduceerde elektriciteit.
De meeste energieleveranciers stellen het injectietarief enkel ter beschikking aan hun eigen klanten die beschikken over een contract waarin een injectievergoeding is vastgelegd. In ons overzicht vind u alvast alle actuele tarieven met hun injectievergoedingen.
Ja, alleen als u thuis over een digitale meter beschikt (en over zonnepanelen!) kan u rekenen op injectievergoedingen. Een digitale meter kan uw afname van het net, en uw injectie apart registreren, en zo zorgen voor een correcte berekening van uw verbruik en opbrengst.

Welkom op DurfBesparen.be. We gebruiken cookies om het gebruiksgemak van onze site sterk te verbeteren. Door verder te surfen gaat u akkoord met het gebruik van deze cookies.